KONGO CENTRAL : Boma
foto : Eddy Merveillie, zicht op Boma vanaf de kathedraal
In de voorbije maand september 2022 was ik voor het eerst sinds 10 jaar nog eens op stap in Boma waar ik nogmaals het “pionierskerkhof” bezocht dat zo mogelijk een nog triestiger aanblik bood dan 10 jaar terug. Het is nu niet alleen totaal overwoekerd door een groene wildgroei maar doet nu ook dienst als vuilnisbelt voor het aanpalende ziekenhuis. Stevig goed gesloten schoeisel is aanbevolen voor wie deze dodenakker eens wil betreden want de kans dat je daar in weggeworpen naalden, glas en wat weet ik nog allemaal trapt is wel degelijk bestaande. Hoewel vrijwel alle grafzerken bijna tot enkel nog steengruis zijn vergaan of kapotgeslagen blijven er, hoogstens, zo'n vijftal graven over waarbij men nog kan lezen wie daar onder de groene zoden ligt. Een van die graven is de laatste rustplaats van Georges Leopold Hoton, geboren in Ath in 1861 en overleden te Boma in 1894. Zeer benieuwd naar wie deze man was, heb ik, gewoontegetrouw eens wat opzoekwerk verricht.
foto's : Eddy Merveillie , op het kerkhof van de pioniers
HOTON (Georges-Lêopold), belastingcontroleur (Ath, 14.12.1861-Boma, 16.3.1894). Zoon van Gustave Hoton en Victorine Deregst,
Na zijn klassieke humaniora volgde hij aan de universiteit van Leuven studies in de Filosofie en de Letteren, die hij echter wegens familiale redenen na het tweede jaar kandidatuur moest opgeven.
Daarna nam hij een baan als notarisklerk in Bergen. In 1887 werd hij aangeworven door de financiële afdeling van de E.I.C en vertrok op 23 mei naar Congo. Hij kwam op 8 juni in Boma aan en begon er te werken als controleur van de uitreisrechten. Zijn intelligentie en toewijding aan zijn administratieve taak leidde er al snel toe dat hij werd benoemd tot assistent van de secretaris-generaal van de lokale overheid. Op 20 augustus 1889 werd hij bevorderd tot ontvanger der belastingen. Na na een eerste termijn van drie jaar in Afrika keerde hij op 8 juni 1890 naar België terug. Op 3 oktober 1890 scheepte hij zich in Vlissingen weer in om zijn post in Congo te hervatten. Eenjaar later, op 20 oktober 1891, werd hij tot waarnemend belastingcontroleur in Banana benoemd en in mei 1892 tot plaatsvervangend controleur. Op 16 april 1893 verliet hij opnieuw Boma om naar België terug te keren. Hoewel zijn soms zwakke gezondheid een belemmering was geweest voor zijn activiteiten in Congo, had Hoton, zowel door zijn ijver en absolute toewijding als door zijn minzame karakter, toch de achting van zijn superieuren verworven die hem altijd de hoogste waardering hadden gegeven. Daarom werd hij bij besluit van de Soevereine Koning van 19 september 1893 benoemd tot controleur van de personenbelasting. Hij keerde terug naar Congo op 6 oktober 1893. Dit derde verblijf werd hem echter fataal. In maart 1894 leed hij aan hematurie en bezweek hij aan een hevige koortsaanval.
Foto: Eddy Merveillie, kerkhof van de pioniers te Boma : graf van George Hoton
Reactie plaatsen
Reacties
Ben voor 55 jaar in Congo geweest maar ook in omgeving Goma. Vluchtelingen. VN. Mogelijk nog Congo te bezoeken? Groet.