Het Rode Kruis van Belgisch Congo in Pawa
Afbeelding : Consultatie bij het Rode Kruis te Pawa, (eigen collectie)
Het Rode Kruis van Belgisch Congo was een in 1924 opgerichte afdeling van het Belgische Rode Kruis. Deze afdeling die in 1925 startte met de hulpverlening aan de inlandse bevolking was echter wel administratief en financieel autonoom. Toch was er al vele decenia eerder een eerste aanzet geweest tot het oprichten van een “Rode Kruis-missie” in Congo. Inderdaad, het eerste decreet tot oprichting van de “Association Congolaise et Africaine de la Croix Rouge” gedateerd op 31/12/1888 verscheen in het “Bulletin Officiël de l'Etat Indépendant du Congo” Année 1889, N° 1 P10. De bouw van hospitalen voor blanken in Boma (1889) en Leopoldstad ( 1897) waren samen met een sanatorium te Banana de eerste realisaties. Vreemd genoeg viel de bedrijvigheid al heel snel volledig stil en tegen 1924 bestond de aanwezigheid van het Rode Kruis in Belgisch Congo enkel nog bij naam van de 2 hospitalen.
Pas na de de Eerste Wereldoorlog kwam er opnieuw beweging in de zaak, iets waarin Emilie Dardenne, (geboren Alvin) , kleindochter van de Brusselse burgemeester Auguste Orts en weduwe van de schilder L. Dardenne die in 1899-1900 Charles Lemaire tijdens zijn Katanga-expeditie had vergezeld, een belangrijke rol speelde. In 1921-1922 ondernam zij immers op kosten van het Fonds Spécial du Roi een Congoreis tijdens dewelke haar interesse voor de medische problemen in de kolonie werd gewekt. Het is op voorspraak van deze Emilie Dardenne en Pierre Orts dat Koning Albert in augustus 1923 een commissie bijeenbracht wat in december 1923 leidde tot de voorstelling van het door de dokters A. Broden, P. Gerard en A. Dubois opgestelde rapport. Dit rapport werd op 4 januari 1924 door de Algemene Vergadering van het Belgische Rode Kruis aanvaard. Zodoende was de stichting van het Congolese Rode Kruis als administratieve en financiële autonome sectie binnen het
Belgische Rode Kruis een feit. Het verlenen van de rechtspersoonlijkheid en de goedkeuring van de statuten gebeurde pas bij koninklijk besluit van 14 mei 1926. Financiële ondersteuning kwam er van de Belgische regering, het Fonds voor Inlands Welzijn, het Pater Damiaan Fonds maar ook van verschillende handels- en nijverheidsmaatschappijen. Het koloniaal bestuur werd er zich stilaan van bewust dat in vergelijking met de grote centra de dispensaria in de broussegbieden veel te dun gezaaid waren. Op aandringen van de toenmalige voorzitter van de Goudmijnen van Kilo Moto, Georges Moulaert werd het gebied van de Nepoko als eerste actieterrein uitgekozen. In dit achtergebleven rurale gebied in de Haute-Uele, meer bepaald in Pawa, bouwde het Rode Kruis van Belgisch Congo haar eerste medische voorzieningen. Dokter E. Conzemius en de agent sanitaire Wary waren de eerste hulpverleners die op 22/07/1925 in Pawa aan de slag gingen. Tegen eind augustus hadden zij in hun rudimentair opgebouwd dispensarium al bijna 3.000 consultaties uitgevoerd. Bijzondere aandacht ging uit naar de behandeling van lepralijders. In 1927 verzorgde men er reeds 2.000 patiënten. Door de jaren heen evolueerde Pawa niet alleen tot een plaats waar deze aandoening kon worden behandeld maar ook tot een epidemiologisch onderzoekcentrum. In 1934 installeerde men er zelfs een laboratorium waardoor het mogelijk werd om ter plekke de nodige medicatie te fabriceren. Eerder was er in 1928 ook al de oprichting geweest van een materniteit annex een school voor de opleiding van inlandse verpleegster-vroedvrouwen.
Andere realisaties waren :
Te Leopoldstad :
- een Antivenerische dienst , actief tussen 1929 en 1955
- een centrum voor sociale geneeskunde (1947)
- een centrum voor pediatrie (1948)
- het Rode Kruis der Jongeren en een EHBO-dienst (1953)
- een centrum voor bloedtransfusies (1955)
- een centrum voor prothesen (1956-1959)
- de oprichting van verscheidene lokale comités te Leopoldstad, Elizabethstad, Luluaburg, Coquilhatstad, Stanleystad, Paulis Usumbura, Bukavu, Jadotstad en Kolwezi.
Afbeelding : Rode Kruis te Pawa, (eigen collectie )
Afbeelding : Rode Kruis te Pawa, (eigen collectie)
Afbeelding : Rode Kruis te Pawa, (eigen collectie )
Afbeelding : Rode Kruis te Pawa, (eigen collectie)
Afbeelding : Rode Kruis te Pawa, (eigen collectie )
Het Rode Kruis van Congo, afdeling van het Rode Kruis van België staakte definitief haar werkzaamheden op 30/06/1961. Het uitvoerend comité te Brussel had wel al op 30/06/1960 de nodige mandaten ter beschikking gesteld van de Congolese regering maar verzekerde nog zolang de nodige werking en opleiding in Congo. Tot besluit wil ik hier eer bewijzen aan Dokter L. Swerts die ook na de onafhankelijkheid in de leproserie van Pawa bleef doorwerken. Al sinds 1949 te Pawa actief , bleef hij ook na 1960 op post maar vanaf 1964 dan wel voor rekening van de WHO. De Simba-opstand van 1964 werd hem
echter fataal. De dramatische gebeurtenissen zijn gekend dankzij de verklaring van de Spaanse religieuze Soeur Filomenas Comillas des Missionaires Dominicaines du Trés St Rosaire, Madrid. In november 1964 werden alle nog in Pawa verblijvende blanken door de Simba's op transport gezet naar Ibambi en vervolgens naar Paulis. Na een hele poos angstig afwachten stuurde een bevelhebber van de Simba's het hele gezelschap zondermeer terug naar Pawa. Het was echter uitstel van executie. Op 25 november werd iedereen opnieuw op de vrachtwagen gezet maar ditmaal met Wamba als bestemming. Aangezien Dokter Swerts echter de enige was die de zieken en gewonden kon verzorgen, dwongen de Simba's hem om alleen in Pawa achter te blijven.Terwijl bij het vernemen van de aankomst van Belgische para's te Paulis bij de Simba's alle stoppen doorsloegen, verborgen de kinderen van de leprapatienten Dokter Swerts in de brousse. Ondanks alles wisten de Simba's hem toch nog op te pakken waarna zij hem naar Ibambi overbrachten. Het is daar, te Ibambi, dat Dokter Swerts uiteindelijk werd neergekogeld. Om te eindigen met de woorden van Soeur Filomenas: “ ,,et voilà la récompense d'une vie d'abnégation et de sacrifice pour les lépreux...”
Eddy MERVEILLIE
Reactie plaatsen
Reacties